top of page

Toukokuu 2019

Toukukuu 2019 kilpailutulokset
Teema: Varjo
Tuomari: Paola Dadda

(tuomarikommentit alkuperäisellä kielellä)

Domarkommentarer

1. Laitetaan hihat heilumaan - Gugi Väänänen

En mycket trevlig bild! Snygg, stark och intressant komposition som fått bestämma spelet mellan det mörka och ljusa. Skuggan får vara den det är utan tillgörelser, ändå har den en viktig plats som stöder berättelsen som tittaren bjuds på. Bildens komposition är också dynamisk, jag gillar att varken trädet eller fönstret syns i sin helhet. Stämningen som skapats genom valet av de olika element som finns i bilden är det som för mig skapar den trevliga stämningen i bilden. Det är som att vara på plats, och man förs genom till en berättelse om vem och varför dessa hänger här, var det är och vart tog hen vägen efter det eller vad som hände före bilden. Färgerna är mycket bra placerade i kompositionen. Det lilla gröna är nästan som ett smycke där.

2. Slända - Johan Andersson

Spännande bild! Kompositionen här är fin genom att ha lämnat allt annat utanför och endast skapat den gröna miljön där sländan finns i några timmar till. Jag gillar att man placerat sländan neråt och inte i mitten av bilden, det gör att bilden får en djupare berättelse, en rörelse som inte finns men som tittaren kan man ana. Det andra som är mycket fint använt i bilden är skuggan som föds av möten mellan bladen, den skapar en försiktig dramatik som fungerar mycket bra här. Det hade varit intressant att se ett par andra bilder av samma motiv, men från andra synvinklar, så att man kunde se vilken av dessa hade varit det bästa för att visa sländans skugga. Nu tar det en liten stund innan man förstår att det är skuggan och inte själva sländan. Nu ser man en aning av den genom bladen vilket är en mycket fint detalj i bilden, genom att pröva på vinklar och spelet med ljuset hade man kanske kunna se en till färg från vingarna. En mycket fin bild!

3. Pojkarna på täppan - Kerstin Hafren

En fin samspel mellan rörelse form och effekten av skuggan. Här utgör också reliefen som formas i sanden en viktig roll för bildens dynamik. Skuggorna som syns i sanden ger en idé av att det kunde vara annat än sand, det formar mönster och en yta som blir intressant att se på och där man kan hitta rörelse och former. Bildens komposition är fin och perspektivet gör att den blir intressantare och mera dynamisk eftersom horisonten här lutar nedåt. Man vill gärna veta vad som finns på andra sidan.

4. Golvet - Niklas Montonen

En klassisk syn av skuggor i rummet som fungerar och är lika tilltalande och vackra alltid. Kompositionen här är spännande eftersom allt annat har lämnats mörkt och det enda man ser är ljuset som kommer genom fönstret. En sak som jag gillar här är att man både kan tänka att ute är det soligt eller att det regnar genom den rörelse som finns av småskuggor i glaset. Golvets yta kommer fram på ett fint sätt och mönstren av trädet tillträder på ett fint sätt. Jag gillar också att det finns en skarp gräns som kanske är från en dörr, den fungerar som en dramatisk ram för en del av bilden medan resten är mjuka gränser.

5. Maj1 - Micki Kulju

Fin bild där skuggan får en rolig plats. När jag första gången såg den funderade jag på att hur bilden hade fungerat om man hade lämnat bort lilla kyrkan bort och endast lämnat skuggan. Fin komposition så att endast tak syns. Röken som element fungerar också bra, och ger en spännande perspektiv när den flyger på skuggan i taket. Det är som guldkanten till den vintriga känslan som bilden skapar, och man kan känna värmen från husen och tittarens tankar kan lätt vandra till en varm känsla.

bottom of page