top of page

Huhtikuu 2021

Huhtikuu 2021 kilpailutulokset
Teema: Muotoja
Tuomari: LoKa

© Copyright Kamera-67

Tuomarin kommentit

Kuvia ihastelemassa ja järjestystä pähkäilemässä:

Marko Pellikka, Antti Seppälä EFIAP/g SkslE, Kenneth Granell, Heikki Arola AFIAP SkslE, Ari Haimi EFIAP SkslE.

 

Ennakko aavistuksia: Kamera 67 on hyvin luotokuvapainotteinen seura.  Siis tämä on puhdas ennakkoluulomme. Muotoja mielikuvat vievät merenrantaan ja jään ja veden muotoilemille kallioille. Tuomaristolle tulisi mieleen design huonekalut. Eräälle erikoiset luonnon muodot esim. puu.

 

LoKa on lähettänyt kuviaan rohkeasti verkostojensa välityksellä myös maailmalle. Oslon Kameraseura peräänkuulutti kuvistamme tarinallisuutta ei pelkkiä tuijotuksia. Olisiko näissä porvoolaisten kuvissa tarinoita mukana. Aihe ei välttämättä tätä tue. Mielenkiintoista. Kaikki tämä ennen kuin näimme yhtään kuvaa. Iisalmen kameraseuralta saimme viimeisimmät arvioit omista kuvistamme. Huolellisuutta lisää… Nyt on meidän vuoromme pohdiskella kuvien olemusta tuomaristona.

Ensimmäisen tarkastelukerran jälkeen kuvasto tuntui teknisesti erittäin korkealuokkaiselta. Hyviä otoksia teknisesti. Aihepiiri laaja-alainen, mutta ihmiskehon muodot puuttuivat. Asettelun viimeistelyssä havaittu hieman kiirettä tekovaiheessa. Lisää harkintaa ja huolellisuutta osaan kuvista.

Toisen kierroksen jälkeen kuvia oli mukana vielä 13 kuvaa. Onnen luku joillekin. Aiheenmukaisuus vei kuvia toiselle kierrokselle. Teknisesti heikkoja kuvia pudotettiin. Toisella kierroksella peli koveni. Keskustelut pitenivät. Käsiäänestys oli otettava käyttöön. Viisi kuvaa pääsi finaali eli sijoituskierrokselle. 

Kaksi parasta kuvaa saivat neljä puoltoääntä. Viidenneksi jäänyt kuva selvisi myös hetkessä.

Sijat kolme ja neljä aiheuttivat pitkän keskustelun. Lopulta Loviisan kameraseuran puheenjohtajan ääni ratkaisi sijoitukset. Keskustelu jatkui vielä pitään.

Jälkisanat:

Kuvien joukossa oli kuvia sekä mereltä että kuivalta hiekkaerämaalta. Sekä luonto kuvia että design kuvia. Aihetta oli lopulta käsitelty hyvin laaja-alaisesti. Tuomaristolla sujui lauantai iltapäivä  rattoisasti kuvia katsellen ja matkustamisista unelmoiden. LoKa kiittää luottamuksesta.

1. Födda ur havet - Jan Fröjdman

 

Kuva nousi hiljaa kohti kärkeä. Tuomariston kannustamana. Hiljainen, rauhallinen kuva taltutti värikkäät ja riemun kirjavat sinänsä hienot otokset. Kuvaa jaksaa katsoa pitkään.

Nimi selvisi vasta kun kuva oli sijoitettu. Tukee hyvin kuvan aihetta.

2. Form - Johan Andersson

 

Erikoinen näkymä. Polveilevat muodot vangitsevat katseen. Lähes koko ajan kuva vain vaijensi tuomarit näkymillään. Kuva puhui puolestaan. Harvoin nähty näky. Ei jäätä vaan kuivunutta vettä. Luonto on itse maalannut taulun.

3. Huhtikuun yökahvilla - Laura Reijonen

 

Kiistellyin kuva. Vahvat kontrastit, vahvat värit. Graafinen ote aiheeseen. Tekotapa herätti uteliaisuutta. Uutta suuntaa. Vaikka 20-luvun taidemaailma tulee mieleen, venäläinen avandgardtaide.

4. Sand dyner - Magnus Östman

 

Eräs tuomari avautui ja kertoi haaveilevansa matkasta ko. kaltaisille dyyneille. Tarinallisuutta tai yksityiskohtaa jäätiin kaipaamaan. Samalla podiumi jäi haaveeksi. Silmä matkustaa dyynin laella näppärästi. Muotokriteeri täyttyy oivallisesti. Rajaus oivallinen. Yksi suurta keskustelua herättänyt kuva.

5. Sandhav - Magnus Östman

 

Kuvan keskiala liian tyhjä. Kuvaa suurentaen ihailimme hiekan hienoja muotoja. HDR keskustelua käytiin tässä kohtaa. Varjojen tummat kohdat ja pilvien vaaleat kohdat olisi voinut puristaa sävyalan puitteisiin. No tämä on teknistä kikkailua ja ehkä hienostelua.

Tässä ei kaivata ihmisen jälkiä. Lopulta hiekka peittää meidän ihmisten jäljet.

bottom of page