top of page

Syyskuu 2022

Syyskuu 2022 kilpailutulokset
Teema: Hyödyllistä
Tuomari:
Jori Gustafsson

© Copyright Kamera-67

Tuomarikommentit

Ett rätt så vardagligt och mångsidigt motiv. När man närmare tänker efter är det mesta man har omkring sig mer eller mindre nyttigt för en eller för en annan. Det som är  skräp för någon kan vara en skatt för en annan,tänk bara på loppmarknaden. Avfall görs till energi osv. Våra kroppsliga och själsliga behov är också nyttiga. Precis nu kommer jag inte att tänka på något som inte kan på ett eller annat sätt  vara nyttigt, förutom vår östra grannes president. Med andra ord kunde  motivet vara så gott som fritt. Som domare vill jag ändå lägga betoningen ”nyttig” på mitt subjektiva sätt att se på saken och ni får tyvärr nöja er med det.

Hade mycket lätt att hitta vinnarbilden, den var i en klass för sig. Samma sak gällde för andra platsen. De övriga placeringarna var dessvärre mycket svåra att avgöra, men för att undvika flere på samma placering ser resultatlistan ut som den ser ut. Flere av de icke nominerade bilderna kunde också  väl ha ”dugigt” till en placering.

Tack till alla som deltagit!

1. Elintärkeä pölyttäjä - Laura Reijonen

En perfekt bild på alla plan. Inget tvivel om nyttigheten tom med tanke på hela mänskligheten. Komposition, beskärning, färgskala, skärpedjup, bakgrund, allt stämmer. Ingentig att ta bort eller lägga till. Gratulerar fotografen!

2. Cykel - Micki Kulju

En fräsh och sund bild. Nyttigt hittas överallt, inte minst  knipan i byxbunten, men framförallt i det viktiga ställningstagande mot klimatförändringen. Jag tycker om rörelseoskärpan i bakgrunden, kompositionen och de mättade färgerna. Graffiten på broräcket kunde ha retuscherats bort.

3. Ekologinen kuivaus - Gugi Väänänen

Vind och sol är idag två av de mest attraherande energikällor. Bilden berättar, att detta  inte är något nytt, utan har utnyttjats i urminnes tider. Spännande komposition kryddad med de aktuella färgerna, blott ock gult. Skulle gärna ha tagit bort de två keppar som ligger på räcket för att förenkla och förstärka kompositionen.

4. Släckning - Jan Fröjdman

Så nyttigt, tungt och uppskattat jobb dessa utför. Motljuset och rökdiagonalen kronar denna bild. Av värde är också, att alla fokuserar på samma objekt.  Skulle gärna ha beskurit bilden från vänster så att hela fönstret just kommit med och nerifrån en bit för att förstärka dynamiken i det annars så spännande foto.

5. Dubbelt nyttigt - Camilla Stjernvall

Bilden kom med efter alla om och men. Trots det är det något i denna som roar mig. Nyttigt förslår nog mera än dubbelt: grönsaker, rotfrukter, blast, någon kryddväxt och plastpåsen men också den så nyttiga lättrafikleden på Vibogrsvägen som är under planering enligt ÖN. Tidningen kan också i och för sig  vara till nytta för någon. Fint indirekt ljus som ger färgerna djup. Blommorna kunde ha tagits bort. Kompositionen en aning ”råddig”.

Hedersomnämnande: Röjning - Jan Fröjdman

En hedersomnämning  vill jag ge till bild ”röjning”med sin fina stämning och fantastiska komplementfärger. Innehållet i bilden blev för mig tyvärr gåtfull.

 

bottom of page