top of page

Bjarne Backmanin muistokilpailu 2019

Bjarne Backmanin muistokilpailu 2019 kilpailutulokset
Teema: Ruohonjuuritasolla
Tuomari: Andy Horner

(tuomarikommentit alkuperäisellä kielellä)

Ett tema som antingen går att tolka abstrakt eller mera bokstavligt är alltid intressant. Här har de flesta valt att tolka temat som nära marken och små detaljer, alltså makrobilder i naturen. Makro brukar engagera och locka till nya upptäckter i naturen. Det är ett bra tema för en sommartävling. Skärpedjup ställer ofta till problem vid makrofotografering. I en tekniskt bra makrobild ska skärpan täcka huvudmotivet, medan hela bakgrunden ska vara ordentligt suddig. Då känns bilden ren. Makrobilder tenderar att vara dokumentära i sin karaktär. Insekter och blommor i all ära, men en makrobild som berättar om mer än sitt huvudmotiv och som höjs till konstnivå är svårare att ta och ovanligare. Därför har jag valt ut två sådana bilder till etta och tvåa, och en tekniskt perfekt (fast mer traditionell) makrobild till trea.

-Andy

Domarkommentarer

1. Flugsvampar - Laura Reijonen

En bild där två till synes helt främmande världar möts och hittar gemensamma drag. Nya höghus i förorten växer upp ”som svampar”. Den giftiga svampens varningsfärger återkommer i höghusen granna utsmyckning, varnar för att svampskogen snart är borta. Här har fotografen med bra bildsinne, på ett mycket tydligt sätt, lyckats berätta en mångbottnad och högaktuell historia. Skärpedjupet räcker till hela svamparnas hattar medan höghusen är lagom oskarpa för att kännas igen men ändå skapa perspektiv och intryck av två skilda världar. Bilden skulle må bra av att beskäras både upptill och nertill (för mycket tom himmel, för mycket rörig oskärpa i förgrunden) och det mörka strået i högerkanten bör städas bort.

2. Regnskur - Laura Reijonen

Efter en lång torrperiod kommer lite sommarregn och vips växer det upp soppar här och där på marken. Ytterligare en berättande bild, där fotografen har tänkt längre än det dokumentära, och dessutom skapat en vacker bild. Att välja rätt slutartid för vattendropparna i motljus, så att de ser ut att falla (och dessutom visar vindriktningen!), men inte växer ihop till strilar, kräver tekniskt kunnande. Skurar i motljus brukar vara kortvariga och kräver att fotografen tänker snabbt. Här hade jag gärna bländat ner ytterligare (och då höjt ISO-talet hellre än förlängt slutartiden, för att vattendropparna inte skulle bli mer utdragna), för att få flera skarpa vattendroppar och också öka skärpan på svampens fot och hatt.

3. Större kustflicksländor - Staffan Weckman

Flicksländor på strån är tacksamma makromotiv, eftersom de är så pass platta, så man kan fotografera dem från sidan och ändå få kroppsdelarna, huvud, öga och vingarna skarpa, utan att man måste blända ner så mycket att man får en rörig bakgrund. Att få med två sländor som parar sig i skärpeplanet ger en tekniskt perfekt bild. Bilden kunde kanske beskäras en aning i högerkant, för att motivet ska bli mer centrerad, annars blir det för mycket tomrum uppe till höger.

bottom of page